Agnės Grigaliūnaitės papuošalų paroda.

Kristina Darulienė

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos

vyresnioji bibliotekininkė projektinei ir edukacinei veiklai 

Agnė Grigaliūnaitė – iš Žeimių (Ukmergės r.) kilusi papuošalų kūrėja stebina savo ypatingai kruopščiais biserio technika atliktais kūriniais. Tai masyvūs kaklo papuošalai, delninukės, išsiuvinėti itin smulkiais karoliukais, įpinant įvairius akmenis, koralus, fosilijas.

Pati siuvinėjimo karoliukais (biserio) technika atsiradusi gilioje senovėje, seniausias radinys yra rastas dabartinio Irako vietovėse 2500 m. prieš Kristų; daug karoliukais puoštų dirbinių aptinkama Egipto radiniuose, indėnų kultūroje. Seniau siuvinėjimui buvo naudotos įvairios sėklos, vėliau imtas naudoti stiklas. Europoje viduramžiais aptinkama galvos aksesuarų, puoštų karoliukais, karoliukų technika išpopuliarėjo rokoko epochoje aukštuomenės madoje. Kartais ne tokių turtingų ponių dvaruose suknelės buvo puošiamos ne stiklo karoliukais (nes jie buvo brangūs), bet želatinos karoliukais, todėl restauratoriai, atlikdami restauraciją, turėjo atlikti išsamius turimus, kad ilgas valandas trukęs siuvinėtas kūrinys nebūtų akimirksniu ištirpintas jį skalbiant.

Kiekvienas kūrinys autorei yra lyg meditacija, savotiškas įsižeminimo ritualas. Jai yra labai svarbus kūrybinis procesas ir rankų darbas. Kūrėja sako, jog, pradėdama naują kūrinį, ne visada žino, kas iš jo gausis, susidomi kažkokiu simboliu ar gamtos detale ir apie jį viskas ima suktis. Tokiu būdu ateina kažkokie tekstai, vaizdai, susiję su pirminiais inspiracijos objektais.

„Kai kuri naują kūrinį, atrodo, lyg išgyveni istoriją, kurioje visko gali nutikti. Kiekvienas kūrinys – tarsi kažkoks dienoraščio lapas. Tai istorijos apie mane pačią“, – šypsosi Agnė  Grigaliūnaitė.

Į Lietuvos kaimą sugrįžusi menininkė tikina, jos grįžimas po beveik 10 metų, praleistų Londone, didžiuliame tempe, bėgime vartotojiškoje visuomenėje, ją perkeitė, praskaidrino. Tai tarsi grįžimas į save… Regis, imi įvertinti kiekvieną gyvenimo akimirką, įsigilini į kiekvieną reiškinį, pojūtį, sutiktą žmogų. Gyvenimas tyloje, tik savo dviejų atžalų apsuptyje, kuriant ir tvariai statant savo buitį, padeda atsakyti į tam tikrus savo gyvenimo klausimus, atstato dvasinę pusiausvyrą, suteikia vidinę sielos ramybę.

Patyrinėjus Agnės papuošalus, išryškėja labai ramios spalvos, lietuviški koloritai ir spalvų dermės. Dominuoja žalios, mėlynos, rudos, pilkos spalvos įvairūs atspalviai, blizgesys labai saikingas. Kūriniuose įdomiai atsiskleidžia įvairios kryptys, vingiai, kurie kuria savo ritmą. Papuošaluose dominuoja lenktos linijos, nėra jokių griežtų, aštrių kampų.

Kaklo papuošalai primena ritualinius papuošalus. Juose dažnai aptinkami įvairūs masyvūs akmenys ar net fosilijos, kurios autorei tarsi kokie amuletai, nešantys tam tikrą energiją…

Autorė pasakoja, jog jai yra tekę sukurti papuošalų konkrečiam asmeniui, tuomet buvo labai įdomus potyris, nes, regis, reikėjo sudėti dalykus, kurie būdingi tik tam žmogui. Tarsi reikėtų apsikeisti vienas kito energija…

„Buvo įdomu, nes tai jau tarsi ne apie mane“, – prisimena autorė.

Polinkį menams, įvairiems rankdarbiams autorė, matyt, paveldėjo iš močiutės. „Mama taip pat labai rūpinosi mūsų, vaikų, išsilavinimu, meniniu ugdymu…“ – pasakoja Agnė. Autorė, jos sesė ir brolis – visi lankė meno mokyklą, tiesa, parodos autorė mokėsi muzikos, ne dailės, skyriuje.

Papuošalų kūrėja prisimena, kad rankų darbus mėgo nuo mažumės. Nors studijoms pasirinko informacines technologijas, visgi meniniai dalykai liko jos sieloje. Ir štai dabar, sugrįžusi į savo šaknis, ji grįžo prie to, kas miela. Šalia siuvinėjimo ji dar kartais lankosi keramikos studijoje, yra išbandžiusi siuvimo/modeliavimo amatą, dainuoja…

Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Kraštotyros galerijoje eksponuojamą Agnės Grigaliūnaitės papuošalų parodą galima aplankyti nuo 2022 m. sausio 8 d. iki vasario 8 d.

                                                                                    

array(2) { [5]=> string(10) "2024-04-30" [7]=> string(10) "2024-04-27" } array(2) { [5]=> string(87) "https://ukmergesvb.lt/lt/library-events/literaturine-ekskursija-vlado-slaito-keliais-2/" [7]=> string(57) "https://ukmergesvb.lt/lt/library-events/kvieciame-i-zygi/" } array(2) { [5]=> string(56) "Literatūrinė ekskursija „Vlado Šlaito keliais…“" [7]=> string(21) "Kviečiame į žygį!" }